Marketeers kunnen onmogelijk alle goede en mooie content zelf maken die dagelijks nodig is om alle kanalen te vullen. Daarom kan Content Curation verlichting van de werklast bieden. Door gebruik te maken van andermans content met een stukje eigen visie kun je efficiënter publiceren en jouw sociale media accounts vullen. Maar pas daarbij op voor deze vijf veel voorkomende fouten.

1. Lees meer dan de titel voordat je het doorplaatst

Goede titels zijn namelijk geen garantie voor een goede inhoud. Er kunnen zelfs onwaarheden instaan die schadelijk zijn voor jouw merk. Dus zorg dat je altijd even leest voordat je post.

2. Alleen de populaire bronnen volgen voor content

Wanneer je dit doet zul je vaak content delen die door veel mensen al gelezen is. De meerwaarde van jouw inzet is hierdoor klein. Wanneer je obscure en exotische content weet te vinden, laat je pas echt zien dat je jouw markt kent en bied je een service voor jouw publiek.

3. Content niet aanpassen voor jouw publiek

Niet elke titel is even geschikt voor elke doelgroep of elk sociale media netwerk. Pas daarom titels aan per netwerk. Facebook laat meer speelse titels toe en LinkedIn is over het algemeen iets meer zakelijk. Hou hier rekening mee. Pas titels aan, maar differentieer ook met de stukken content per doelgroep of ‘buyer persona’. Weten wat geschikt voor welk kanaal? Maak een contextuele analyse.

4. Publiceer niet dezelfde content op elk kanaal

Dit komt niet alleen eentonig over maar is ook minder effectief. Content met alleen veel beeld is bijvoorbeeld meer geschikt voor Pinterest, Facebook of Tumblr dan een zakelijk platform als LinkedIn. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat het voor jouw volgers zin heeft om je bijv, op Twitter én LinkedIn te volgen. Op platformen als Facebook en LinkedIn heb je meer ruimte voor een samenvatting of duiding van gecureerde artikelen. Maak hier ook gebruik van.

5. Spendeer niet té veel tijd aan content cureren

Zorg ervoor dat je naast het cureren van goede content nog genoeg tijd over houdt voor het maken van eigen content, het bijhouden van jouw websites, meten van de effecten van jouw inspanningen, etc.

Zorg dat de Content Curation die je doet efficiënt, volgens plan en rooster wordt uitgevoerd. Hierdoor voorkom je dat je niet meer aan andere marketingtaken toekomt en is jouw Curation meer effectief. Er zijn meerdere tools die je helpen dit proces te stroomlijnen (zoals Magpipe). Zorg er ook voor dat collega’s kunnen meehelpen aan deze inspanningen. Jouw collega’s lezen vaak al veel content om bij te blijven, het zou zonde zijn om hier niet meer uit te halen. Laat ze bijv. interessante artikelen uit de markt aanleveren via e-mail, een online samenwerkingsplatform of een geheel geïntegreerde Curation oplossing.