LinkedIn is een prima manier om met nieuwe klanten in contact te komen. Een goed profiel levert kwalitatief betere contacten op, daarom is het goed om onderstaande tips even na te lopen.

7_tips_voor_meer_leads.jpg

Stel jezelf eerst de volgende vragen:

  1. Waar kan ik mijn klant mee helpen? Kan het product of de dienst dat ik te bieden heb een oplossing bieden?
  2. Wat zijn de meeste gebruikte tegenwerpingen die je tijdens het salesproces gehoord hebt?

Als je LinkedIn wilt gebruiken om meer klanten te krijgen, dan moet je profiel antwoord geven op bovenstaande vragen. Herschrijf je profiel dan ook om daarop in te spelen. Uiteindelijk gaat het er altijd om dat je zo goed mogelijk wilt inspelen op een (latente) vraag!

Tip 1: Pas de URL aan

De makkelijkste aanpassing. LinkedIn geeft je een URL voor je profiel met een reeks nummers en letters, maar daar kun je ook je eigen naam in kwijt. Houd het wel persoonlijk, en vul er geen bedrijfsnaam in. Deze url kun je gebruiken in je mailtjes, op visitekaartjes, websites, etc.

Tip 2: Vertel een verhaal

Mensen houden van verhalen. Het maakt het menselijker en een stuk leuker om te lezen. In het ‘summary’ deel van je profiel kun je een persoonlijk verhaal vertellen hoe je gekomen bent tot je huidige rol en waar je mee bezig bent. Niet te veel opscheppen, maar schrijf een menselijk verhaal.

Tip 3: Zorg voor een goede headline

De LinkedIn headline komt overal terug. Het is dus belangrijk dat daar iets staat wat meteen aanspreekt. Meestal staat er een functienaam, maar dat is niet erg uitnodigend. Bedenk hoe je hier ook de essentie van je verhaal uit tip 2 naar voren kunt laten komen.

Tip 4. Laat voorbeelden van je werk zien

LinkedIn laat zien wat je al eerder hebt gedaan. Je kunt links toevoegen, video’s of publicaties waarin je genoemd bent. Kies voorbeelden die relevant zijn voor je doelgroep.

Tip 5: Wees een specialist, geen generalist

Niemand gelooft je als je claimt alles te weten en alles te kunnen. Dat zijn meestal ook niet erg sociale mensen. LinkedIn heeft ‘Skills & Endorsements’ waar anderen je een schouderklopje kunnen uitdelen. Er kunnen maximaal 50 skills getoond worden, maar het is beter om een keuze te maken. Kies voor de top 3-5 waar je echt inhoud aan wilt en kunt geven. Klanten zoeken mensen die ergens iets van af weten en specialist zijn op hun vakgebied.

Tip 6: Verander de volgorde van de blokjes in je profiel

Je kunt zelf de volgorde bepalen van de verschillende onderdelen van je profiel. Als je in ‘edit’ mode zit, dat verschijnt er een dubbele pijl zodra je boven de rechthoek van zo’n blokje zit. Daarmee kun je dat blok omhoog en omlaag verplaatsen. Uit ervaring blijkt dit de beste volgorde te zijn:

  1. Summary
  2. Skills and Endorsements
  3. Experiences
  4. Volunteer
  5. Honors and Awards
  6. Publications
  7. Additional Info
  8. Recommendations
  9. Groups

Tip 7: Gebruik specifieke zoektermen in je teksten

Wat is jouw specifieke expertise? Wat voor zoektermen horen daarbij? Verplaats je in de rol van je klant of relatie. Welke zoektermen gaat die gebruiken? Als je consistent gebruikmaakt van dezelfde termen, dan wordt je daar beter op gevonden.

Dit is de juiste aanpak:

  • Kies één of twee trefwoorden waarop je gevonden wil worden.
  • Voeg deze toe aan je headline.
  • Gebruik ze 3 à 4 keer in je samenvatting.
  • Gebruik ze in de omschrijving van het bedrijf waar je werkt. Gebruik waar mogelijk in de overige teksten.