Content marketing vullen met volledig zelf gemaakte content kan een tijdrovend proces zijn. Er gaat namelijk veel tijd zitten in het creëren van kwaliteitscontent die informeert, inspireert en uiteindelijk converteert. Je moet dit goed uitdenken en plannen en het is uitdagend om structureel met genoeg goede contentideeën op de proppen te komen. Daarom maken veel marketeers gebruik van content curation, het delen van andermans content, om de eigen content aan te vullen waar nodig. Hiermee vullen ze de gaten in de redactiekalender en verhogen ze het aantal relevante berichten om te publiceren op blogs en sociale media.

Wat is content aggregatie en hoe verschilt dit van content curation?

Maar wanneer na een tijdje jouw publiek jou beter leert kennen, wat werkt dan beter? Content creatie of content curation?

De voordelen van ‘eigen’ content

Je bent eigenaar
Je hoeft niet na denken over copyright en bronvermelding. Daarnaast kun je deze content hergebruiken waar en hoe je maar wilt.

Eigen content heeft een betere focus
Omdat je het zelf maakt heb je jouw klanten of ‘buyer persona’s’ in gedachten tijdens de productie. De kans dat jouw content effect heeft bij de desbetreffende doelgroep is daarom groter. Logisch.

Eigen content is beter aan te sluiten bij specifieke campagnes, producten of diensten

Eigen content verbetert SEO
Met content curation heb je ook voordelen qua SEO maar de originele maker krijgt de meeste SEO credits. Bij content curation heb je wel de mogelijkheid om interessante netwerkcontacten meer bij jouw content te betrekken. Dan is de winst meer indirect en persoonlijk dan direct in de zoekmachine.

Eigen content spreekt klanten in elke fase van het koopproces aan
Doordat je schrijft vanuit de vragen die klanten hebben in elk moment van hun koopproces zul je een grotere kans hebben dat jouw content direct nuttig is voor specifieke probleem waarmee de klant zit. Ze zullen daardoor meer vertrouwen in jouw bedrijf krijgen. Wanneer je toekomstige klanten helpt met hun kleine problemen, zullen ze sneller naar jou komen met hun grote problemen of vragen.

Voordelen van gecureerde content

Content curation versterkt jouw thought leadership
Door jouw eigen visie toe te voegen aan andermans content en argumenten laat je jouw expertise en kennis van de markt zien.

Content curation vergroot jouw bereik en trekt gericht publiek aan
Wanneer je content cureert zul je in de meeste gevallen niet direct veel terug krijgen van de oorspronkelijke maker. Vaak geven ze een like, favorite of RT. Ze helpen meestal met het verspreiden van jouw gecureerde content. De grootste kracht zit hem in de eventuele partnerships die hieruit kunnen voortvloeien. Als je merkt dat je vaak over hetzelfde schrijft dan kan het verstandig zijn om de krachten te bundelen. Hiermee boor je elkaars netwerk aan én krijg je direct een publiek erbij met grotendeels dezelfde interesses.

Door informatie voor jouw publiek te filteren bespaar je hen tijd en bouw je een vertrouwensrelatie op
Als je in jouw gecureerde content de belangrijkste nieuwtjes uitlicht van bijvoorbeeld een onderzoek hoeft jouw publiek het onderzoek niet helemaal zelf door te ploegen. In deze tijd van content overvloed is dit een zeer waardevolle dienstverlening voor jouw publiek. Het versterkt de vertrouwensrelatie die je met jouw publiek opbouwt.

Het werkt aanzienlijk sneller dan volledig zelf content maken
Het is sneller, collega’s kunnen makkelijker bijdragen aan het proces via bijvoorbeeld het mailen interessante content of het favoriten van tweets en je kunt door het regelmatig posten vaker in het zichtveld van de klant komen.

Je bent minder ‘verkoperig’
Door niet alleen eigen content te delen maar uit te gaan van de informatiewens van jouw publiek (die je nooit helemaal zelf kunt vervullen) ben je minder als verkoper bezig en meer als contentbutler.

Wat werkt dus beter, content zelf maken of content cureren?

Het antwoord ligt zoals vaak het geval is in het midden. Door content te cureren geef je een breder beeld op jouw markt, betrek je meerdere personen in jouw netwerk bij jouw content en vergroot je de efficiëntie, regelmaat en het bereik van de contentproductie. Door daarnaast zelf content te maken kun je meer focus aanbrengen in jouw strategie, gerichter informatie bieden aan de klanten die je wilt krijgen en jouw ‘Unique Selling Points’ beter uitlichten. In onze optiek kan in een efficiënte en goed doordachte contentstrategie de eigen content niet zonder gecureerde content. Geen ebony zonder ivory.