‘De marketing funnel is één trechter.’ En andere metaforen die niet kloppen.

Velocity heeft een mooie Slideshare gemaakt van veelgebruikte vergelijkingen uit B2B sales en marketing die als je er even over nadenkt eigenlijk helemaal niet kloppen. Omdat het taalgebruik bij (content) marketing erg belangrijk is voor de vorming van het denken van de lezer (én van de redacteur) is het verstandig langer stil te staan bij sommige vergelijkingen die we maken. Deze presentatie laat zien hoe drie specifieke uitspraken erg misleidend zijn en hoe je jouw taalgebruik en denken en dat van jouw publiek beter kunt aanpassen.

De marketing funnel is eigenlijk geen funnel, maar poreus en in realiteit omgekeerd.

Prospects kunnen aan alle kanten de trechter uit. Een trechter heeft harde kanten. Een marketingtrechter niet. Marketeers kunnen er dus niet vanuit gaan dat contacten automatisch klanten worden. Marketing moet er juist voor zorgen dat prospects in contact blijven met jouw merk of bedrijf. Je kunt dus NIET achterover hangen. Je moet jouw publiek blijven begeleiden, helpen en entertainen. Je moet er zelf voor zorgen dat prospects klant worden. Zwaartekracht gaat je daarbij niet helpen zoals bij een echte trechter.

 

 

De purchase journey of de customer journey is niet écht een reis.

Mensen beginnen in de echte wereld voorbereid en met intenties aan reizen. Kaart, lunch, koffer en de intentie om bepaalde musea of attracties te bezoeken. Bij een purchase journey is hier geen sprake van. B2B kopers beginnen niet met de intentie om eens lekker jouw website door te werken en jouw product te kopen. Ze weten vaak niet eens van jouw bestaan af. Het is jouw taak als marketeer om een potentiële klant wanneer het wel met jouw merk/dienst/product in contact komt, stukje bij beetje te informeren, te helpen, te adviseren. Kortom: van dienst te zijn. Je kunt natuurlijk wél de waarschijnlijkheid beïnvloeden dat een prospect met jouw merk in aanraking komt door je te laten zien op de plekken waar de klant is.

 

Jouw Follower op Twitter, Facebook, Google+ en LinkedIn volgt jou niet écht, is niet jouw vriend en je zit niet in hun ‘circle’.

 

Op social media is er eigenlijk maar één manier om dit te veranderen. Je moet het verdienen om gevolgd te worden. En dit is meer dan mensen op ‘Follow’ te laten klikken.

Tips om volgbaar te worden

  • Wees consistent
  • Wees intelligent
  • Wees interessant
  • Wees eerlijk
  • Wees behulpzaam
  • Geef inzichten
  • Verdien hun aandacht

En dit alles kun je doen met de juiste content marketing.

Wil je weten hoe je de content vind? En hoe je medewerkers helpt deze content te verspreiden?

Kijk eens naar de Curation Hub voor Employee Advocacy 

 

 

By |2017-11-27T11:16:33+00:0021-01-2013|Uncategorized|1 Comment

One Comment

  1. coenkoppen 21-jan-2013 at 16:55 - Reply

    Welke sales/marketing vergelijking vinden jullie het meest vertekenend?

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.