Steeds meer nieuwsbronnen posten direct hun gedachten op blogs, Twitter en Facebook. Denk daarbij aan CEO’s van grote bedrijven maar ook politici en bekende Nederlanders die makkelijker bereikbaar zijn voor het publiek en journalist. Het is een hoorn des overvloeds en de rol en werkwijze van de journalist verandert daardoor. Waar eerst de journalist het nieuws nog zelf moest gaan halen met een notitieblokje vindt steeds vaker selectie en verspreiding plaats uit de informatiestromen die social media biedt.

Het cureren en versterken van nieuws uit social media bronnen

In ‘Amplification the Changing Role of  Media‘ worden er verschillende uitstekende voorbeelden getoond uit de Verenigde Staten van deze ‘nieuwe’ bronnen en hoe journalisten hiermee om kunnen gaan. Jack Dorsey medeoprichter van Twitter vermeldde in een blogpost zijn verminderde rol bij Twitter. Dit was nieuws dat nog niet via andere kanalen was gebracht en werd snel opgepikt door toevallige lezers gevolgd door technologie media (weblogs). Ook een directe post van Mark Zuckerberg (Facebook) na de koop van Instagram was een nieuwsbron die journalisten konden oppikken.

Seconden nadat bovenstaande social media CEO’s hun posts op Facebook of hun blog hadden gezet werd het door lezers opgepikt, gedeeld en getweet. Vervolgens werd dit opgepikt door technologie media (blogs) die er klassieke artikelen van maakten. Sommige met analyse, maar uiteindelijk deden ze hetzelfde als de lezers – ze versterkten het nieuws door het op verschillende media te verspreiden. De scheidslijn tussen tweets en nieuws wordt steeds vager. Door de chaos van data en informatie betekent dat de rol van media aan het veranderen is.

De rol van de verslaggever is niet langer alleen het halen van informatie en er verslag van doen. Maar nu ook steeds meer het selecteren van informatie om te verwerken of te verspreiden. Wanneer er bewust geselecteerd wordt wat wel en wat niet te retweeten of posten is de journalist bezig met redactie. Want wat niet wordt doorgezet is niet relevant of niet betrouwbaar. Je zou dit ook cureren kunnen noemen. De journalist laat hiermee zien wat hij/zij belangrijk vindt voor zijn vakgebied en de wereld.

Ook in Nederland wordt social media steeds vaker als bron gebruikt. Denk aan de vaak genoemde vliegtuigcrash bij Schiphol in 2009. De eerste meldingen en foto’s van de crash kwamen via twitter binnen op de nieuwsredacties en waren geruime tijd de enige bron van informatie.

De voordelen van Twitter voor de journalist

Een ander goed stuk dat ingaat op de nieuwe verhouding tussen social media en de journalist is het NRC-stuk ‘Journalisten tuk op Twitter: bondig, snel en makkelijk‘. Daarin worden een aantal van de vaker genoemde voordelen van Twitter voor het journaille besproken.

Bronnen: directeuren en politici zijn makkelijker bereikbaar zonder dat je een direct telefoonnummer nodig hebt.

Hapklare citaten: bovengenoemden maar ook BN’ers laten geregeld van zich horen op Twitter en vormen daarmee een dankbare bron voor menig kantlijn van een krantenartikel.

Promotie en profilering: Twitter is een uitstekend promotieplatform voor de journalist of het medium.

Reconstructies of liveverslagen: Twitter vormt een bron voor reconstructies of een middel om live verslag te doen van een gebeurtenis. Breivik vertelt over Utoya – een reconstructie in tweets.

Burgerjournalistiek: ook burgerjournalistiek vindt een voedingsbodem in Twitter. Tweets uit oorlogsgebieden geven soms een betere indicatie van de situatie dan de gemiddelde correspondent kan geven.

 

Lees meer over social media als journalistieke bron en platform:

Journalisten tuk op Twitter: bondig, snel en makkelijk

Amplification the Changing Role of  Media

Nieuwsconsumptie gaat steeds meer via social media en mobiel