Content Marketing wordt meestal onderverdeeld in drie ‘media’ gebieden:

1. ‘Owned Media’. Dat zijn je eigen websites, de Facebook en LinkedIn pagina’s van de organisatie, maar ook de e-mailadressen die je al hebt verzameld en waar je nieuwsbrieven naar toe kunt sturen. Groot voordeel, het is volledig onder je eigen beheer. Het nadeel is dat je hiermee vooral bekende relaties rechtstreeks benadert. Om hier nieuw verkeer naar toe te leiden, zul je andere tactieken moeten inzetten.

2. ‘Paid Media’. Adverteren, dus. Alles wat je kunt doen om (betaald) onder de aandacht te komen. Het betreft zowel de traditionele mediacampagnes, als ook alles wat je online kunt doen. Dit is vooral bedoeld om bereik te creëren op plekken waar je nog niet bekend bent. Kost een paar centen…

3. ‘Earned Media’. Dit is wat je ‘verdient’ doordat je anderen zo ver hebt gekregen om iets over jou te vertellen. Dit is de ware essentie van de inzet van sociale media als onderdeel van alles wat Content Marketing heet. Niet is belangrijker dan een aanbeveling, zeker als die wordt gegeven door iemand die je kent. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je trouwe volgelingen zo ver krijgt om positief over je te oordelen. Door gebruik te maken van het netwerk van jouw eigen netwerk creëer je een veel groter bereik dan je ooit zelf voor elkaar zou kunnen krijgen… Het is echter wel veel werk, je moet zorgen voor content die de moeite waard is om te delen. En dat kan alleen maar als je echte waarde toevoegt.

Er is nu een sterke ontwikkeling naar een vierde poot onder de Content Marketing aanpak: Employed Media. Daarmee zet je jouw collega’s in (Employee Advocacy). Dat kan op twee manieren:

  1. Gebruik hun netwerk om jouw content te delen. Als je iedereen met een relevant netwerk kunt inzetten voor de verspreiding van interessante content, bereik je twee doelen: Je content wordt wordt gezien in een veel groter netwerk, en de interne medewerkers worden actief betrokken bij jouw Content Marketing activiteiten.
  2. Door ze te vragen om interessante informatie te leveren. Er is vaak heel veel expertise aanwezig binnen organisaties, en dat kun je gebruiken om de buitenwereld duidelijk te maken wat je allemaal weet en kunt. Laat deze ‘experts’ content selecteren en een korte beschouwing geven, echte waarde toevoegen dus.

Je moet dit proces wel goed begeleiden en organiseren. Niet iedereen deelt van nature even gemakkelijk informatie op sociale media, sommigen zullen dit ook NOOIT gaan doen. Bovendien gaat deze aanpak alleen maar werken als je het heel erg laagdrempelig houdt en duidelijk laat zien wat de opbrengsten zijn.

De meest voor de hand liggende afdelingen zijn:

  • Sales. Hoe handig zou het zijn als iedere salesmedewerker constant de beschikking zou hebben over relevante content die met andere gedeeld zou kunnen worden?
  • Communicatie & PR. Die kunnen ook prima content gebruiken om relaties met de pers & investeerders te onderhouden
  • Product specialisten. Wie weet er meer over jouw producten of diensten?
  • HR afdeling. Zij kunnen content gebruiken als onderdeel van het recruteren van nieuwe mensen.
  • Directie, senior management. Wie heeft er een uitgebreider netwerk, van een hoog niveau?

Uiteraard moet je er voor zorgen dat de content die beschikbaar is om gedeeld te worden door deze collega’s, ook geschikt is voor hun netwerk.

Overigens zijn de hierboven genoemde argumenten de basis geweest voor onze Employee Advocacy toepassing van HowardsHome Nieuws waarmee we dit proces faciliteren.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 8 september 2014.