Hoe het ’empoweren’ van het individu d.m.v. social media, het management beïnvloedt.

Dit artikel is gebaseerd op ‘John Hagel on Empowerment, Management Fears, and Social Software in Business – Forbes’

De mogelijkheid om kennisstromen te vinden is belangrijker geworden. Vroeger ging het over kennis die je als eigendom had. Toen had je ordners met instructies bij grote bedrijven en die moesten opgevolgd worden. Het was effectief in één plaats of persoon geborgd. Vandaag de dag is het belangrijker om effectief verbindingen te maken met een breder scala aan instellingen, afdelingen en individuen zodat je trends in de markt sneller op de radar hebt. En daarom is social software steeds belangrijker geworden voor zakelijk succes (bij grote bedrijven).

Hiërarchie wordt doorbroken met social software

Via social software wordt hiërarchie in de organisatie omzeilt en medewerkers kunnen breder connecties maken waardoor de standaard managementstructuren ondermijnd worden. Dit kan bedreigend overkomen of zelfs rebels. Maar het is ook essentieel voor succes. In plaats van afgesloten silo’s met een manager en daarboven nog een bestuurslaag met de CEO / CFO / CMO / CIO / etc, vallen muren weg. Hierdoor zijn onderling afdelingen beter benaderbaar (horizontale communicatie), maar is de CEO ook opeens benaderbaar voor alle medewerkers (verticale communicatie). De organisatie wordt platter.

 

De technologie is niet het enige dat de medewerker kracht geeft. Het is een ook een verandering in bedrijfscultuur. Van kennisborging naar kennisstromen, waardoor monopolies op bepaalde kennis minder worden. Dit haalt kennismacht bij het individu of afdeling weg en verdeelt het over de hele organisatie en haar medewerkers. Het management hoeft niet alles te micromanagen, en individuen hebben de mogelijkheid contact te maken, problemen te signaleren en lokaal problemen op te lossen.

Dit zet de managementstructuren op zijn kop. Waar eerst de medewerker zich in de organisatie moest zien in te passen is het nu ook zo dat de organisatie zich moet aanpassen aan het individu en moet bedenken hoe zijn talenten het snelst tot ontwikkeling te laten komen. Er wordt niet voor niets in HR-kringen steeds vaker gesproken over het intern ontwikkelen van toptalent en de oorlog om deze talenten binnen te halen. Een gezonde, stimulerende bedrijfscultuur zou hier de basis voor kunnen zijn.

Hoe wordt social software geïmplementeerd bij bedrijven?

Social software komt steeds meer op de radar bij grote bedrijven. Vrijwel elk groot bedrijf heeft social software, maar afdelingen hebben het vaak aangepast aan hun specifieke werkzaamheden. De verandering komt vaak vanuit de jonge werknemers die ontdekken dat de software hun helpt met werk en voeren het soms zonder medeweten van IT of management bij hun afdeling in.

In het geval van o.a. intern social netwerk Yammer is al vaker gebleken hoe gemakkelijk er van onderaf social het bedrijf binnenkomt. Je kunt er gratis mee beginnen en zonder veel poespas een werkende community voor je afdeling op poten zetten. Pas wanneer je meer sturing wilt geven over wie wat mag en waar (Governance) merk je dat je moet betalen voor de features. Of wanneer het netwerk viraal gaat en opeens honderden leden heeft. En dan komt het management tot een vervelende ontdekking. Ze moeten gaan betalen of het netwerk stopzetten wat ook ongewenste effecten geeft.

Er zijn ook ‘slimmere’ voorbeelden van het van onderaf implementeren van social media binnen bedrijven zoals blijkt uit dit citaat uit een interview met John Hagel, co-directeur van ‘Deloitte’s Center for the Edge’.

“A CIO at a top law firm told me that one day a senior partner noticed that new associates were developing legal briefs in a fraction of the time it took in the past. He interviewed them and found out they were using Twitter to connect with colleagues to see if they could find precedents to use for their legal briefs. So he implemented a reverse mentorship program: he assigned a junior associate to each senior law partner, so the associates could teach the partners how to use social software to be more efficient.”

Dit citaat staat symbool voor de invoering van social media binnen het bedrijf van onderaf. Het begint vaak bij de jongere werknemers die vervolgens rolmodel zijn voor de ontwikkeling, trainingen kunnen geven en best cases aanleveren.

Invoering van bovenaf komt o.a. voor bij bedrijven waar de CEO geraakt is door social software en het meteen breed invoert. De invoering gaat niet altijd van een leien dakje omdat medewerkers nog niet zelf de belangrijkste functies voor hun taken op een organische manier hebben gevonden. Daarnaast is er het probleem dat mensen deze tools gebruiken, merken dat er niemand online is en er weer mee stoppen. Beste oplossing hiervoor is om de software gefaseerd in te voeren, met eerst een pilot, vervolgens met ‘best cases’ het potentieel duidelijk maken om uiteindelijk door te gaan met volledige uitrol van het systeem.

Hoe het ’empoweren’ van het individu d.m.v. social media, het management beïnvloedt.

Hoe geef je werknemers meer individuele mogelijkheden en wat is daarvan de impact op innovatie en samenwerking?

Social software stelt bedrijven in staat om uitzonderingen vast te leggen. Hierdoor kunnen onverwachte problemen die niet tot de dagelijkse workflow behoren steeds gemakkelijker verholpen worden. Soms is een uitzondering ook echt een uitzondering, soms blijkt het een nieuw wens van de markt te zijn. Als je kunt registreren dat een uitzondering vaker voorkomt, dan kun je een mogelijkheid voor innovatie signaleren.

Dit is waar social software in uitblinkt. Mensen kunnen snel uitzoeken met wie ze contact moeten maken om het beste antwoord of de beste gegevens te krijgen en kunnen meteen verder met het probleem of de innovatiekans. Social legt sneller (verborgen) expertise bloot, helpt bij het crowdsourcen van antwoorden en geeft overzicht.

Maar niet alleen individuen kunnen zo met slimme ideeën komen maar ook teams kunnen makkelijker innoveren. Om te beginnen helpt social media het vinden van de juiste mensen en die te verbinden. Dan blijkt een specifiek probleem opeens bij meerdere mensen voor te komen en “gedeelde smart is halve smart”.

 

John Hagel on Empowerment, Management Fears, and Social Software in Business – Forbes