Hypertext, de filter bubble en de voordelen van digitaal nieuws

Zoals meerdere onderzoeken van Pew, Sanoma, Intomart en NOM/STIR aangeven is digitaal nieuws zeer gegroeid mede door de toename van smartphones en tablets. Dit heeft ook effect op de manier waarop het nieuws genuttigd wordt. Recent was er op de website Metareporter een mooi artikel met een verfrissende kijk op digitaal nieuws: hoe digitaal nieuws samenhangt met het concept hypertext en de beleving van nieuws.

NU.nl timmert binnen de online nieuwstrend behoorlijk aan de weg en heeft zojuist nieuwe apps gelanceerd om de leeservaring op mobiel en tablet te verbeteren. Het is met de app mogelijk om eigen nieuwsfilters aan te maken, en je kunt als gebruiker een notificatie ontvangen als er een nieuw bericht is over jouw favoriete onderwerp. Met een aantal andere opties kun je het nieuws verder personaliseren en deze instellingen worden tussen iPhone en iPad gelijkgetrokken. Je hoeft bijvoorbeeld niet twee keer hetzelfde te lezen op mobiel en tablet.

Op Metareporter koppelt de auteur deze ontwikkeling aan het leesplezier en het concept hypertext. Hypertext is bedacht door Vannevar Bush en laat zien dat data niet langer op alfabetische volgorde en in klassen en subklassen gesorteerd hoeft te worden, maar op basis van associatie. Dit idee vormt een belangrijke basis voor de digitale krant. Op onder andere NU.nl zijn de grenzen van de papieren krant overstegen en zijn er veel associatieve links tussen verschillende artikelen. Dit wordt het duidelijkst via de gerelateerde artikelen die onder elk artikel staan. Maar ook doordat je altijd door kunt klikken naar andere artikelen tijdens jouw leesproces.

Lees meer over de voordelen (en beperkingen) van digitaal nieuws en hoe dit het lezersplezier beïnvloedt bij Metareporter

Voorkom dat je in ‘The Filter Bubble’ komt: hou de controle en laat filters voor jou werken!

 

Een van de nadelen van online nieuws die op Metareporter wordt genoemd is dat van ‘The Filter Bubble’. Bij NU.nl wordt bijvoorbeeld via cookies de website op jouw persoonlijke interesses afgestemd. Je ziet dan alleen artikelen die aan jouw leesgedrag voldoen. De mogelijkheid dat je door toevalligheid tegen belangrijke artikelen aanloopt wordt hiermee heel erg verkleind. Dat dit soort automatische filters een nadeel kunnen zijn werd door Eli Pariser in onderstaande TEDtalk  goed duidelijk gemaakt. Je kunt dit voorkomen door naast de automatische filters ook zelf expres van de gebaande paden af te wijken. Lees meer in de blogpost die het Magpipe Blog daaraan wijdde en bekijk in ieder geval de TEDtalk.

The Filter Bubble: How to Fix Content Curation

De bubble heb je bij traditionele media minder omdat iedereen dezelfde artikelen en advertenties te lezen krijgt. Je kiest natuurlijk wel voor een krant met een bepaalde inslag (ook een soort filter), maar dat dagblad werkt meestal volgens een volledigheidsprincipe. Dan krijg je ook veel nieuws dat niet relevant is voor jou. De online filters hebben op dit punt ook duidelijke voordelen. Je komt sneller bij content die jij interessant en belangrijk vindt en je ziet via features als ‘gerelateerde artikelen’ sneller de verbanden binnen een thema. Dus maak vooral gebruik van de filters en hyperlinks die online nieuws bieden, maar zorg dat de filters jou dienen en niét beperken.

HowardsHome heeft haar nieuwssystemen en social business platform Magpipe ontwikkelt om de kracht van filters toe te passen op de informatiestromen die binnen en buiten de organisatie zijn. Bij HowardsHome’s producten heeft de gebruiker volledige controle over de filters die worden gebruikt. Hierdoor heb je wel de voordelen van een snellere informatieverwerking, deling en het vinden van relevante content zonder dat je het risico loopt vast te zitten in ‘the filter bubble’.

Wil je meer weten over wat de diensten van HowardsHome voor jouw organisatie kunnen betekenen?

 

HowardsHome Nieuws

Magpipe

 

 

 

By |2017-11-27T11:37:13+00:0020-11-2012|Uncategorized|0 Comments

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.