Op de PVV wordt het meest gestemt


De gang naar de Nederlandse stembussen is ook binnen sociale kanalen een veelbesproken onderwerp. Dat deze berichten vol met spelfouten staan zien we ieder jaar onder andere terug bij scholieren die klaar zijn met de opleiding. “Hoera geslaagt” is dan de running gag. Bij de verkiezingen wordt “Ik heb op xxx gestemd” vaak geschreven als gestemt met een t. Wanneer we analyseren welke termen in combinatie met “gestemt” gebruikt worden komt een aantal partijen opvallend vaak naar voren. In dit geval geeft de grootte van het vlak de hoeveelheid tweets weer.
Zelf een analyse maken kan met Finchline Explore

By | 2016-11-16T20:42:16+00:00 12-09-2012|Nieuws|16 Comments

16 Comments

 1. jan 12-sep-2012 at 15:07 - Reply

  Goed gebruik van de Nederlandse taal is vooral lastig voor de allochtonen onder ons.

  Ik veronderstel dat geen enkele allochtoon stemt op PVV.

  Voorts veronderstellend dat de kiezers voor de PVV naast het stemmen op een radicale (“foute”) partij ook nog de meeste spelfouten maken voel ik mij als autochtoon bedroefd. Gelukkig stem ik niet op de PVV en beheers mijn moedertaal goed. Ik heb er mijn inkomen mee kunnen verdienen.

 2. Joe 12-sep-2012 at 15:26 - Reply

  Nee, op zijn minst moet het zijn ‘Op de PVV wordt het meest gestemd.’
  Aan het eind van het laatste woord hoort geen t maar een d.

 3. Joe 12-sep-2012 at 15:29 - Reply

  Sorry mensen, ik reageerde te snel en alleen op basis van de kop….

 4. Taylan 12-sep-2012 at 15:57 - Reply

  Voor PVDA gestemd.

 5. peter 12-sep-2012 at 16:42 - Reply

  Ik dacht dat het ‘gestempt’ moest zijn, maar ik kan het mis hebben natuurlijk.
  En ik stemp D666.

 6. Aaron 12-sep-2012 at 16:48 - Reply

  De meeste mensen die ‘gestemt’ hebben zijn sarcastisch!!!

  @Jan Zeker zijn er wel allochtonen die op de PVV stemmen, zoals uit de Arabische wereld verdreven christenen bijvoorbeeld. Misschien schokkend voor u, maar niet iedere allochtoon is een moslim.

 7. Smeets 12-sep-2012 at 16:54 - Reply

  @Jan
  Grappig: “Gelukkig stem ik niet op de PVV en beheers mijn moedertaal goed.”. Met name gelet op het topic natuurlijk. Misschien dat je hier toch nog even over na wilt denken (dat beheersen van de moedertaal)?

 8. Svennusmax 12-sep-2012 at 16:58 - Reply

  Leuk man. Kritiek hebben op het taalgebruik van anderen, maar zelf “Bij de verkiezingen wordt “Ik heb op xxx gestemd” vaak geschreven als gestemt met een t.”. Zonder het woord “even”.

  Klassejournalistiek, dit.

 9. R. Meester 12-sep-2012 at 17:00 - Reply

  Jan, die het Nederlands gelukkig zodanig goed beheerst dat hij er de kost mee heeft kunnen verdienen, wordt bedroefd van domme Wilders stemmers. Die zijn nog dommer dan allochtonen, die al erg dom zijn, als ik zijn chaotische redenering goed begrijp.

  Goed dan. Ik heb een klassieke en universitaire opleiding, uit de tijd dat dat nog wat betekende, en stem ook op Wilders. Van de weeromstuit, vanwege de typisch linkse neiging om andersdenkenden meteen maar als achterlijke asocialen weg te zetten.

 10. Eric 12-sep-2012 at 17:01 - Reply

  @ Jan
  “Ik veronderstel dat geen enkele allochtoon stemt op PVV.”
  Dan kent u zeker geen enkele allochtoon? Niet elke allochtoon is moslim, en veel allochtonen hebben net zoveel last van bepaalde criminele allochtonen als autochtonen. Die allochtonen (of hun ouders) die ik ken komen dan wel meestal uit de vooral niet Islamitische delen van Azië. En allochtoon Eshan Jami wilde zich zelfs bij de PVV aansluiten.

 11. Roop 12-sep-2012 at 17:27 - Reply

  ben ontstemd

 12. Floor 12-sep-2012 at 17:39 - Reply

  Ook even checken hoe vaak er wel gewoon ‘gestemd’ wordt op de partijen, misschien zijn de aanhangers van bepaalde partijen gewoon wat meer actief op Twitter wat verklaart waarom ze ook vaker in de ‘gestemt’ populatie voorkomen.

 13. Ali 12-sep-2012 at 17:52 - Reply

  Wellicht wordt er meer op de PVV gestemd waardoor ook de “foute” combinatie meer voorkomt. Er ontbreekt een dubbel blind proef, overigens ben ik een PVV stemmer èn een allochtoon en mijn vriendin ook. Ik kan het Europees beleid van deze partij en vooral minimum straffen erg waarderen.

 14. Robert 12-sep-2012 at 18:45 - Reply

  @Jan ja of je hebt geen werk en geen koophuis dat het je niet kan schelen . Maar van de km verg ,zorg en hypotheekrente moeten ze afblijven . Als links aan de macht komt ben ik bang dat ik failliet ga , en dan heb ik het nog niet eens over het ontslagrecht gehad. Tevens wil ik graag mijn eigen goede doelen bepalen dan dat de regering onze centjes aan het buitenland spendeert , sorry voor de spelfouten dit bericht wordt met mobiele verstuurt

 15. dirk 12-sep-2012 at 18:48 - Reply

  @svennusmax QED

 16. Rutger 12-sep-2012 at 18:56 - Reply

  Welke partij dan ook, gelukkig zijn er ook veel mensen die gestemT hebben op school 😉 Dan kunnen ze daar leren dat ze eigenlijk gestemd hebben.

Leave A Comment