Social media richtlijnen voor uw personeel

Het gebruik van sociale media door uw personeel of collega’s biedt voor veel organisaties zowel bedreigingen als kansen. Hoewel iedereen op persoonlijke titel gebruik maakt van deze sociale media kan de impact die dit heeft zowel voor uw bedrijf als de persoon zelf verstrekkende gevolgen hebben.
Omdat niet iedereen binnen uw organisatie zich bewust is van de impact die deze kanalen hebben kunt u richtlijnen uitgeven waarin staat op welke wijze u verwacht dat uw personeel hiermee omgaat. We hebben een aantal van deze richtlijnen en issues die u als organisatie tegenkomt verzameld en samengevat.

Staat uw organisatie het gebruik van sociale media toe?
Niet iedere organisatie wil dat er tijdens werktijd getwitterd wordt. Los van de discussie of je dit als organisatie nu wel of niet moet willen kun je je personeel hierover wel helder instrueren hoe je dit als werkgever ziet.

Welke gedragsregels gaat u voorschrijven?
Gedragsregels zijn op sociale media erg lastig voor te schrijven. Uw werknemers zien dit als snel als betutteling. Om alle gevallen af te dekken is daarnaast een enorme set aan regels nodig die lang niet iedereen gaat lezen. Laat staan begrijpen. Beter is het om werknemers op hun verantwoordelijkheid te wijzen. Dell heeft een mooie beknopte set met regels:

  • Transparantie herkomst – In alle online communicatie moet duidelijk zijn dat de communicatie van een Dell werknemer afkomstig is
  • Accuraatheid – Werknemers mogen geen informatie delen die niet waar is. Meningen en anecdotes moeten als zodanig worden aangemerkt.
  • Ethisch gedrag – Werknemers moeten zich aan de regels gesteld in de Dell Code of conduct houden
  • Bescherming informatie – Alle informatie die Dell heeft aangemerkt als vertrouwelijk moet ook vertrouwelijk blijven. Hieronder valt onder andere bedrijfsgegevens, klantgegevens, leveranciersgegevens, werknemergegevens en alle gegevens die normaal gesproken niet aan het publiek worden vrijgegegven.
  • Handhaving – Dell zal corrigerend optreden als deze regels niet worden gehanteerd.Wat hier opvalt is dat er niet op specifieke kanalen wordt ingegaan.

Wat zijn gevolgen wanneer een personeelslid zich niet aan de social media richtlijnen houdt?
Het moet duidelijk voor uw personeel zijn dat het niet respecteren van deze regels gevolgen kan hebben. Hoe ver u hierin gaat bepaalt u zelf.

Hoe gaat u ervoor zorgen dat iedereen zich aan de social media richtlijnen houdt?
Omdat niet iedereen zich realiseert wat de impact kan zijn is het goed om kennis met uw personeel te delen en aan de hand van voorbeelden te laten zien wat u vindt dat wel en niet goed is. Een personeelslid die over een baaldag twittert is bijvoorbeeld wat anders dan iemand die iedere klant die hij bezoekt met naam en toenaam noemt.

Op welke manier kan ik mijn werknemers gebruiken om mijn bedrijf online te promoten?
Werknemers zijn een belangrijk onderdeel in uw social media campagnes. Zij kunnen voor een grote verspreiding van uw boodschap zorgen wanneer u dit een beetje handig aanpakt. Uw social policy kan bijvoorbeeld ook voorzien in richtlijnen waarin uw personeel hun sociale profielen uitbreidt met links naar uw website.

Meer informatie
Bedrijven stellen richtlijnen op voor social media
Loslippige twitteraars aan banden

By |2017-11-27T13:49:03+00:0021-12-2010|Uncategorized|0 Comments

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.