De vraag naar toptalent neemt toe en daarmee de concurrentie onder recruiters ook. Het vinden van nieuw talent en het behouden van het al aanwezige talent wordt steeds lastiger. Dit probleem komt zowel bij intern als extern werven voor. De komende jaren verwacht 69% van de recruiters dat de onderlinge concurrentie nog verder stijgt.

In het verleden concurreerden organisaties door gunstigere primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden te bieden. Tegenwoordig zijn er andere manieren om onderscheidend te zijn en talent aan te trekken en te behouden.

Top_talent_recruteren_met_Employee_Advocacy.jpg

Designed by Freepik

De toepassing van Employee Advocacy binnen recruitment wordt Social Recruiting genoemd. Het is een manier om te werven via de sociale netwerken van eigen medewerkers.

Door eigen medewerkers als ambassadeur op te laten treden en vacatures te laten delen op sociale media wordt een ander netwerk bereikt dan wanneer vacatures alleen via de corporate social media accounts worden verspreid of via traditionele kanalen. Een bijkomend effect van Employee Advocacy is dat medewerkers trotser zijn op hun organisatie en gemotiveerder aan het werk gaan. En alle medewerkers dragen bij aan de doelen van recruitment, marketing en sales.

Voordelen van Social Recruiting

Uit onderzoek van Accenture blijkt dat 64% van de millenials (generatie geboren tussen 1981 en 2000) sociale media gebruikt bij het vinden van een geschikte baan. Voordat ze op een functie solliciteren lichten ze een bedrijf op het web en sociale media door en onderzoeken zo of een bedrijf en de cultuur bij hen past .

Doordat organisaties en medewerkers online goed vertegenwoordigd zijn;

  • trekken ze beter gekwalificeerde kandidaten aan,
  • hebben ze een lagere ‘cost per hire’,
  • ontwikkelen ze een sterker employer brand.

“Social Recruiting is het recruteren van kandidaten via sociale media.”


Als organisatie kun je niet meer om de voordelen van employee advocacy en social recruiting heen. Social Recruiting inzetten met een Employee Advocacy programma is bij veel organisaties opgenomen in de marketing- en salesstrategie.

5 fases van het samenstellen van een Employee Advocacy team

Wanneer je werkzaam bent in een commerciële rol zullen de salesfunnel en de buyer’s journey je niet onbekend zijn. Sommige potentiële klanten verlaten de funnel voordat ze tot een beslissing komen om vervolgens niet meer terug te komen. Anderen verlaten de funnel om na verloop van tijd terug te keren en weer anderen worden direct klant.


“Employee Advocacy is het inzetten van medewerkers bij de distributie van content.”


Het samenstellen van een employee advocacy team is vergelijkbaar met doorlopen van en salesfunnel. In dit voorbeeld de recruitment funnel. Sommigen mederwerkers verlaten (tijdelijk) de recruitment funnel, anderen doorlopen de funnel in een keer. De funnel bestaat uit 5 fases:

  • Awareness
  • Interest
  • Consideration
  • Decision
  • Evangelize

Tijdens de awareness fase nemen medewerkers kennis van het bestaan van het employee advocacy programma. Het doel van deze fase is zichtbaar maken van het programma en dat het zakelijke gebruik van sociale media wordt gewaardeerd. Door medewerkers aan te moedigen social media zakelijk in te zetten en behaalde resultaten van bijvoorbeeld een salesafdeling die leads via social media genereert te delen wordt het programma geïntroduceerd.

De interest fase is de fase waarin medewerkers de nieuwsgierigheid wordt gewekt voor zowel het employee advocacy programma, als het social media gebruik in het algemeen.

De derde fase is de consideration fase. Gedurende deze fase melden de eerste vrijwilligers zich om als ambassadeur voor de organisatie op te treden. Ze zijn thuis is het gebruik van sociale media en zien in dat het zakelijk inzetten ervan voordelen heeft.

Tijdens de decision fase worden medewerkers opgenomen in het programma. Een onboarding mag in deze fase niet ontbreken. Het team wordt getraind op het gebied van sociale media en de tools die het programma inzet. Doelen worden geformuleerd.

In de laatste fase, de evangelize fase, zijn medewerkers amabassadeurs geworden. Ze zijn trotse vertegenwoordigers van de organisatie op sociale media geworden en in staat nieuwe medewerkers te betrekken bij het programma.

Overweeg je te starten met een employee advocacy programma? Neem vrijblijvend contact op. Ik help je graag verder!

Whitepaper: Zo maak je social ambassadeurs van je medewerkers

Bronnen: JobviteGambling Insider, Trap IT