De meeste simpele definitie van content aggregatie is het verzamelen van informatie binnen één onderwerp via een of meerdere gerelateerde keywords of zoektermen. Het aggregeren van andersmans informatie is een goede manier om eigen content aan te vullen terwijl je tegelijkertijd een breder perspectief biedt aan jouw publiek. Aggregatie kan een uitstekend middel zijn voor het informeren van verschillende doelgroepen als medewerkers, leden, partners, relaties en (toekomstige) klanten. Dit wordt vaak aangestuurd door een geautomatiseerd proces op basis van specifieke criteria of zoekwoorden met een beperkte menselijke input. Een grote misvatting is dat je content aggregatie kunt gelijkstellen aan content curation. Het is één onderdeel van curation. Je verzamelt net als bij curation content, maar je geeft er afgezien van het bij elkaar brengen geen extra context of duiding aan mee. Aggregatie is daarom vaker een eerste stap van content curationproces dan dat het zelf een waardevolle vorm van curation is. Wanneer je op een goede manier content cureert breng je content onder in thema’s, geef je aan waarom iets belangrijk is en voeg je nog een stuk eigen visie toe. Dus ja aggregatie is één vorm van curation maar wel een waar je beperkt zelf waarde aan toevoegt in het cureren en je mist de mogelijkheid eigen visie toe te voegen. De beste content curation voer je uit via een mengvorm van alledrie: automatische (aggregatie), sociale én handmatige curation.

3 voorbeelden van content aggregatie

Om aggregatie nog iets duidelijker te maken staan hieronder drie voorbeelden:

1. SERPs (ofwel ‘search engine results pagina’s’, pagina’s met zoekmachineresultaten)

Dit zijn de pagina’s die Google en andere zoekmachines laten zien wanneer je zoekt op bepaalde termen. Iedereen probeert hun site te optimaliseren op SEO en relevantie om hoog te scoren in deze zoekresultaten. Wanneer je dit goed doet en relevante goede content maakt dan hoef je minder of niet voor Adwords te betalen om als relevant zoekresultaat getoond te worden. content-curation-Google-zoeken.png

2. Nieuwsfeeds (meestal via de RSS – Real Simple Syndication technologie)

Nieuwsfeeds bestaan uit stukken content, meestal titel + eerste alinea en eventueel plaatje, die automatisch in te lezen zijn in websites, nieuwsportalen, intranetten en leestools zoals Flipboard en Feedly. Een feed kan gevormd worden uit één of meerdere bronnen zoals in het plaatje hieronder. Nieuwsfeeds worden vaak ingezet om geautomatiseerd actualiteit te kunnen geven aan een website of intranet. Maar veel mensen gebruiken RSS readers ook om persoonlijk up-to-date te blijven in hun vakgebied via de posts van hun favoriete vakblogs.

content-aggregatie-nieuwsfeeds-rss-curation.nl_.png

3. Hashtags

De #hashtag is ontstaan op Twitter om het vinden van specifieke tweets via zoektermen te verbeteren. Je kunt zoeken op thema’s als #contentmarketing, maar hashtags worden ook in gezet om de Twitterdiscussie rondom een evenement op tv of op een congres goed doorzoekbaar te maken. De hashtag is zo populair gebleken dat ook andere platformen als Facebook en Google+ het hebben opgepakt.

content-aggregatie-hashtags-contentmarketing-curation.nl_.png

Nog een leuke aanvulling – De geschiedenis van hashtags – Infographic

De-geschiedenis-van-hashtags-curation.nl_[1].jpg

Content aggregeren doe je zó

Aggregeren kun je onderverdelen in vijf stappen

  1. Identificeren van relevante content: vaak wordt dit door machines en automatische algoritmes gedaan op basis van een set criteria (vaak een set zoektermen i.c.m. taalvoorkeur). Hierdoor is weinig tot geen menselijke inmenging nodig afgezien van het vaststellen van een goede zet zoekcriteria. Bij zoekcriteria kun je denken aan: zoektermen of zinsdelen, taal van de content, land van het publicatieplatform, rubrieken en een bronnenset van sites die altijd relevante content leveren.
  2. Selecteren van content: kiezen van de beste informatie en uitsluiten van ruis of promotie. Dit valt via toevoeging van Booleanse zoektermentechnologie als AND NOT of het combineren van zoektermen uitstekend te automatiseren. Tevens zou je via een algoritme dat de populariteit van een stuk content op social media vaststelt de relevantie van de resultaten kunnen verhogen. 
  3. Classificeren van content: plaats de gevonden informatie in categorieën, rubrieken, thema profielen of andere manieren om content te groeperen.
  4. Herschikken van content: schik resultaten systematisch op bijvoorbeeld relevantie, alfabet of publicatiedatum.
  5. Publiceren van content: plaats de gevonden informatie op jouw eigen platform of het platform van bijvoorbeeld een klant of partner. Hier hoeft geen extra commentaar bij. Onder publiceren binnen aggregatie valt het puur doorplaatsen van systematisch geordende informatie. Meestal in de vorm van een titel + link en eventueel één alinea samenvatting en plaatje. Hou hierbij het citaatrecht in het oog en wees duidelijk in jouw bronvermelding.

Dit kun je doen voor jezelf, je collega’s of jouw externe publiek via o.a. de contentproducten van HowardsNieuws

De voordelen van aggregatie

  1. Het ondersteunt het automatisch vinden en verspreiden van actuele informatie: wanneer je geen tijd hebt om handmatig relevante content te vinden is aggregatie een uitstekend middel om actuele informatie te verzamelen. Hiermee kun je jezelf, medewerkers, relaties of (toekomstige) klanten informeren.
  2. Het werkt kostenbesparend: doordat er zo weinig menselijke inbreng nodig is, is aggregatie een kosteneffectieve manier van informatie verzamelen. Je hebt minder middelen nodig omdat je via technologie het vinden en classificeren van content omdat je dit vrijwel geheel kunt automatiseren.
  3. Het vergroot het aantal onderwerpen waarover je relevante informatie kunt leveren: aggregatie kan ingezet worden voor onderwerpen waar je zelf geen content over kunt maken of cureren (vanwege gebrek aan middelen) maar waar je toch mensen over wilt informeren. Denk bijvoorbeeld aan een ministerie dat alle afdelingen efficiënt op de hoogte wil houden van talloze thema’s en ontwikkelingen dei spelen in de maatschappij zonder hierover zelf content te hoeven maken.
  4. Het levert verschillende meningen en invalshoeken en kan daarmee nieuw publiek trekken naar jouw eigen content: Door content van andere sites en auteurs te aggregeren, kun je daarmee jouw bereik vergroten dan wanneer je alleen jouw eigen content deelt en verspreidt. Door content van invloedrijke personen of platformen te delen bestaat er de kans dat je een relatie met hen kunt opbouwen. Dit garandeert overigens niet dat ze ook jouw content zullen delen. Dus ga niet content van ‘influencers’ delen in de hoop van het krijgen van een band met influencers. Deel in de eerste plaats omdat het goede en relevante content is. Als je vervolgens een gesprek krijgt met de makers is dat een mooie bijvangst.

Uitdagingen bij het inzetten van aggregatie

  1. Grote variëteit in de kwaliteit en relevantie van content: consistentie van kwaliteit en relevantie hangt helemaal af van de kwaliteit van jouw filters. Een goede filter bereik je door een combinatie te maken van hele specifieke zoektermen met een gerichte bronselectie. Bijv. zoeken op ‘woningcorporaties’ binnen een kwalitatieve bronnenset als ‘landelijke dagbladen’. Via scherpe zoekcriteria haal je promotieberichten uit de aggregatieresultaten en ben je verzekerd van een basisniveau van contentkwaliteit. 
  2. Zeker weten dat je deze informatie mág gebruiken: je mag content die je aggregeert niet zomaar doorplaatsen. Vaak geldt dat je de content alleen mag citeren. Hou je dus aan het citaatrecht en neem minimaal een bronvermelding met deeplink op. Als je langere stukken wilt overnemen dan alleen titel + één alinea samenvatting, dan kun je auteurs of media benaderen of je hun content mag syndiceren / met toestemming doorplaatsen.
  3. Let op bij het verwijderen van informatie uit de oorspronkelijke context: wanneer een bericht uit de context wordt gehaald en in een andere context wordt gepubliceerd kan dit verwarrend zijn en mogelijk schadelijk voor jouw imago. Denk bijvoorbeeld aan het aggregeren van nieuws over tenten voor een themasite over kamperen en dat er dan automatisch een nieuwsbericht over doden bij het instorten van een festivaltent gepubliceerd wordt. Voeg waar mogelijk nog een handmatige check toe.
  4. Het gebruik van geautomatiseerde aggregatie kan het herpubliceren van spam of foutieve informatie veroorzaken: wees dus extra scherp bij de set zoektermen en de bronnen waaruit je aggregeert en voeg waar mogelijk nog extra (handmatige) controle toe.

Content aggregatie kan een uitstekend middel zijn voor het automatisch informeren van verschillende doelgroepen als medewerkers, leden, partners, relaties en (toekomstige) klanten. Denk daarbij aan automatisch gevulde themawebsites, nieuwsbrieven met brancheinformatie, interne nieuwsportalen en feeds in intranetten. Blijf daarbij bedacht op het feit dat je andermans content hergebruikt, dus neem niet meer dan enkele alinea’s met een goede bronvermelding over. Én bedenk dat aggregatie voor marketingdoeleinden niet even effectief is als content curation of het maken van eigen content. Dat gezegd hebbende, kan aggregatie mits doelgericht ingezet, een waardevol onderdeel van de contentmix zijn.