Er is al veel geschreven over ‘contentcuratie’ of ‘content curation’. Velen zien het als onderdeel van content marketing. Het vinden, categoriseren, duiden en delen van content van anderen en jezelf voor ‘thought leadership‘ en het informeren van jouw publiek in het algemeen. Klopt allemaal. Maar wij zien dat content curation niet alleen voor extern belangrijk is, maar voor intern én extern publiek. Door binnen de organisatie content curation goed op te zetten informeer je jouw collega’s over de markt, vind je belangrijke data om klanten beter te adviseren en input voor het maken van eigen content.

Wat is Content Curation?

Content curation is de kunst van het verzamelen van relevante content en het tonen op een goed beschikbare plek, waardoor lezers het snel en gemakkelijk kunnen lezen. Deze content kan uit onderzoek, nieuwtjes uit de sector, opinie artikelen van experts, handleidingen, voorbeelden van nieuwe diensten, interessante quotes, infographics en nog veel meer. Al deze content wordt vervolgens verzameld in een vorm die makkelijk leesbaar en aantrekkelijk is voor diegenen die zoeken naar specifieke informatie.

Content Curation versus Content Creatie

Content Curation versus Content Creatie.jpgWaarom zou je content cureren in plaats van het zelf te maken? Er zijn voor- en nadelen van beiden. Het zelf maken van content kan een goede manier zijn om de visie en nieuwe ideeën van het bedrijf naar buiten te brengen, maar dit kan veel tijd vergen. Daarnaast als je professioneel video of infographics laat maken kan dit ook nog kostbaar zijn. Ook krijg je dan de druk om regelmatig eigen content te publiceren. Dit kan met name een probleem opleveren als diegenen in de organisatie die de content moeten maken ook veel andere werkzaamheden hebben.

Maar misschien wel het belangrijkste is dat wanneer je alleen zelf content maakt, je een visie geeft over de markt. Wil je jouw publiek een volledig beeld van de markt geven dan zijn tegenstellende opinies en artikelen noodzakelijk. Content curation maakt het mogelijk om belangrijke content te verzamelen zonder dat dit veel tijd of geld hoeft te kosten. Denk daarbij aan onderzoek, meningen, whitepapers, infographics. Met veel curation tools kun je efficiënt deze content in één plek weergeven. Daarnaast kun je regelmatiger publiceren, waardoor jouw social media inzet meer effect heeft omdat je vaker een gesprek kunt starten met jouw publiek op basis van wat je hebt gedeeld.

Jouw publiek zoekt breed naar informatie, dus waarom zou je hen daarin niet helpen?

Een combinatie van gecureerde content en zelf gemaakte content is waarschijnlijk het beste. Niet alleen zorg je voor een brede visie op de markt en diversiteit in verschijningsvormen (tekst, foto, video, infographics), maar je hebt ook de mogelijkheid om de eigen visie tentoon te spreiden. Hierdoor krijgt jouw publiek regelmatig de informatie die het zoekt, maar heb je ook de mogelijkheid om persoonlijk contact te maken.

Stappen voor Content Curation

1. Identificeren van bronnen en onderwerpen – Welke zijn interessant voor jouw prospects en klanten? 2. Verzamelen – Verzamel content per onderwerp 3. Documenteren – Leg de oorspronkelijke bron van de content vast 4. Context – Verschaf context en plaats het artikel in een kader 5. Delen – Presenteer de informatie op een handige en aantrekkelijke manier die past bij jouw doelgroep

Drie vormen van Content Curation

Vormen-van-Content-Curation.png

Automatische Content Curation:

Een filter of tool zorgt voor een automatische selectie op basis van enkele zoektermen. Een van de bekendere tools is Google Alerts, maar ook HowardsNieuws werkt op basis van automatische zoektermentechnologie. Daarnaast zijn er de automatisch gegenereerde online kranten als Paper.li. Hier gaat het vooral om het zo goed mogelijk vertalen van jouw informatiewens in een combinatie van zoektermen.

Sociale Content Curation:

Jouw netwerk filtert de informatiestroom voor jou. Veel sociale media zijn hier uitermate geschikt voor. Op basis van bijv. Twitterlists of LinkedIn-groepen ontstaat er een voorselectie van de belangrijkste content in jouw markt of over jouw onderwerp. Er zijn ook tools die gebruik maken van deze sociale curation. De bekendste is Flipboard waar je naast content uit RSS-feeds ook via jouw sociale mediacontacten interessante content in magazine format krijgt voorgeschoteld.

Handmatige Content Curation:

Een mens geeft extra duiding en een betere selectie door bijvoorbeeld een samenvatting te schrijven en publiek gericht te wijzen op deze informatie. Hierdoor komt informatie sneller bij de juiste mensen (collega’s én externen) en dit voedt de discussie. Handmatige curation kan toegepast worden als tweede stap na automatische of sociale curation voor nog betere content en een mogelijkheid voor de curator om zich als expert te profileren.

Combineer automatische, sociale en handmatige Content Curation

De meest efficiënte en effectieve vorm is een combinatie van alledrie. Automatische en sociale curatie maken van de gigantische informatiestroom een vriendelijk kabbelend beekje en vervolgens kan de input van een menselijke curator zorgen voor context, duiding en het intern én extern betrekken van de juiste mensen.

HowardsHome heeft daarom de Curation Hub ontwikkeld. Om de kracht van automatische en sociale filters efficiënt te kunnen combineren met handmatige curation (ook in teamverband) als belangrijk onderdeel van Content Marketing.

Dit artikel is al eerder gepubliceerd op HowardsHome.com