De SSI van LinkedIn (de zogenaamde Social Selling Index) meet individueel activiteiten en gedrag op LinkedIn en vertaalt dat naar bepaalde Social Selling parameters om tot een SSI score te komen. Door sommigen wordt er zelfs gesproken over de nieuwe Sales Benchmark.

Voor een Sales Professional is LinkedIn een mooi medium om leads te genereren en contact met potentiële en bestaande klanten te onderhouden. De SSI meet hoe effectief je bent in het creëren van je professionele merk, het vinden van de juiste personen, het uitwisselen van informatie en het opbouwen van relaties. De effectiviteit van iemands gedrag wordt onderverdeeld in 4 categorieën. Vervolgens wordt er per categorie een score tot maximaal 25 gegeven waardoor de maximale SSI score die je kunt behalen 100 is. De score wordt dagelijks bijgewerkt.

De 4 categorieën zijn:

  • Branding: merk en Thought Leadership opbouwen
  • Prospecting: het vinden van de juiste persoon.
  • Engagement: mensen aantrekken met bijdragen.
  • Netwerken: opbouwen van relaties

Het Social Selling Dashboard

Je kunt de SSI score in het Social Selling Dashboard bekijken.

Social_Selling_Dashboard

Op dit moment heb ik een SSI score van 77. Dat is vrij hoog vergeleken met de gemiddelde SSI score van 45 in mijn netwerk.

Een maand geleden was mijn SSI score wat lager. Doordat ik de afgelopen periode veel bezig ben geweest met netwerken en veel updates heb gepost, scoor ik goed op die onderdelen.

LinkedIn vergelijkt mij ook met andere salesprofessionals. Ik behoor tot de beste 1%. Een echte salestijger. Leuk maar wat is dat waard?

Social_Selling_Dashboard_-2

Een hoge SSI score staat niet garant voor kwaliteit

De hoogte van mijn SSI score zegt mij echter niets over de kwaliteit van mijn inspanningen of over hoeveel deals er daadwerkelijk uit mijn inspanningen zijn gekomen. De SSI score geeft mij beperkt inzage in de kwaliteit van mijn activiteiten. En ik ben de enige die mijn activiteiten op LinkedIn in de juiste context kan plaatsen.

De SSI score van een ander zegt mij eigenlijk alleen iets over hoe actief iemand de afgelopen periode was op LinkedIn. Een kwantitatief getal. Een verkoper die gebruik maakt van een Inbound Sales Methodieken en tooling die gekoppeld is aan de eigen website en op een bepaald niveau in de funnel actief is kan voor veel meer Sales Qualified Leads (SQL) hebben gezorgd dan iemand die vooral actief is op LinkedIn. En dan kan ik het tenminste ook meten. De parameters waarmee LinkedIn tot de SSI score komt omvatten veel meer het niveau van de funnel waar Marketing Qualified leads (MQL) worden geconverteerd. Niet erg. Maar wees je daar wel bewust van.

Marketing_en_Sales_Funnel

SSI score is een mooi voorbeeld van Social Selling

De hoogte van de SSI score van een verkoper zegt mij dus helaas niets over de kwaliteit of over de ROI van zijn of haar inspanningen. Het is een score die gemakkelijk is te beïnvloeden. Door bijvoorbeeld lukraak mensen uit te nodigen om te linken stijgt die parameter en ontstaat er direct een vertekend beeld.

De LinkedIn SSI score in combinatie met Sales Navigator is een mooi hulpmiddel om slim te prospecten en leads en accounts te volgen. LinkedIn heeft 4 upgrade mogelijkheden. Sales Navigator is daar een van. Door actief te participeren op LinkedIn en relevante content te delen kan ik een relatie opbouwen met voor mij interessante connecties.

De SSI is een leuk en slim bedacht tooltje. Maar LinkedIn kijkt alleen binnen de muren van LinkedIn. Dat vind ik wel een nadeel. Maar ik ben beslist enthousiast en het ondersteunt mij en mijn team bij het prospecten.