Ongezien maakt onbemind, overmatig aanwezig maakt irritant!

Hoe vaak deel je content? Ongezien maakt onbemind, overmatig aanwezig maakt irritant. De meeste mensen publiceren hun content, blogpost, video, foto één keer op een sociaal netwerk en vergeten het daarna. Uren werk zijn er in het stuk content gegaan. Het is relevant en belangrijke praktische informatie voor jouw publiek. Maar die hebben grote kans jouw update over het hoofd te zien. Op Twitter is de halfwaardetijd van een tweet pakweg twintig minuten. Je kunt het beter verlorenwaardetijd noemen want na twintig minuten is jouw update weggezakt in de tijdlijn van jouw volgers. Hoe zorg je er dan voor dat jouw content wel gelezen wordt door de mensen die er wat aan hebben?

Deel jouw content meer dan één keer op social media

Maar hoe vaak deel je content dan wel? CoSchedule doet hiervoor een duit in het zakje:

promote-your-blog-social-media-2xchart

Handig schema, maar de grote fout die ze maken is dat ze alle social media gelijk behandelen. Op elk platform plaatsen ze de content 3x. Ons lijkt dit onverstandig omdat Facebook en Google+ pagina’s voor bedrijven veel meer een archieffunctie hebben. Als je daar vaker post dan stoor je jouw publiek alleen maar met dezelfde informatie. Op persoonlijke titel zou je content eventueel wel vaker kunnen posten, maar dat zou ik niet doen. Het past niet bij de uhm… ‘persoonlijke’ sfeer van die netwerken.

Twitter daarentegen is veel vluchtiger. ‘Newsier‘ wordt het ook wel eens genoemd. Tweets zakken snel weg in de timelines van volgers. De meeste mensen volgen een aantal honderd mensen tegelijk en er is dus een aanzienlijke kans dat jouw volgers die ene update niet eens te zien krijgen. Twitter leent zich er veel meer voor om belangrijke content die langer houdbaar is vaker te delen.

Mogelijk social media deelschema Twitter:

  • Post op de dag van publicatie.
  • Post één week na publicatie.
  • Post één maand na publicatie.

Daarbij kun je denken aan om langer houdbare content als whitepapers, infographics en video’s met verschillende titels en deelconclusies aan te kondigen. Denk ook aan collega’s waarvoor de content ook relevant kan zijn om die te betrekken bij de promotie van jouw content. Laat hen later op de dag, een dag later of een week later publiceren. Hiermee wordt de zichtbaarheid van de content en de kans dat de content uitkomt bij de personen die het nodig hebben aanzienlijk vergroot.

Belangrijke promotietips voor jouw content

  • Sluit meerdere collega’s aan bij de promotie van relevante content voor hun netwerk.
  • Post updates op verschillende netwerken en gespreid in de tijd.
  • Laat iedereen een persoonlijke touch geven aan de beschrijving.
  • Pas de beschrijving aan het netwerk aan:
    op Twitter zo beknopt en pakkend mogelijk;
    op LinkedIn iets zakelijk met meer achtergrond en;
    op Facebook bijvoorbeeld meer ‘entertaining’.
  • Plan via bedrijfsaccounts langer houdbare content op Twitter meerdere malen in: voor die dag, één week later op een ander tijdstip en één maand later. Wissel af tussen vroege ochtend, vlak voor of na lunch, namiddag en avond.
  • Post naar de voor jouw publiek relevante netwerken: waarschijnlijk Twitter, LinkedIn, Facebook, Pinterest (en als is het alleen voor SEO-doeleinden Google+)

Hoe ziet een mogelijk promotieschema er uit?

Maar wederom: wees terughoudend in het overmatig publiceren. Voor de meeste platformen en content is 2 posts de max. Je wilt niet dat de irritatiefactor groter wordt dan de servicefactor van jouw promotie. Daarnaast zou ik als bedrijf in Nederland Tumblr vervangen door Pinterest voor visuele marketing gezien het groter aantal relevante gebruikers.

Spreiding van social media posts over netwerken

Bron: CoShedule

Meer weten over met collega’s content vinden, verrijken en delen?