Wat is Social Selling? Personal branding + content + ‘social attitude’.

Social selling is tegenwoordig een trendy woord om te gebruiken. Maar wat is social selling en hoe kunnen salesmensen dit gebruiken om betere resultaten te bereiken? Social selling gaat niet alleen om het salesproces te starten via social tools als LinkedIn en Twitter. Het gaat ook om de mogelijkheid van salesmensen een sterk persoonlijk merk te worden. Het gaat over het begrijpen van hoe je content kunt inzetten om een krachtig verhaal te vertellen. Het gaat over het versterken van jouw sociale contacten.

Wat is Social Selling?

Een manier om naar social selling te kijken is om het simpelweg te zien als het proces om van ‘social’ inkopers, klanten te maken. We proberen ervoor te zorgen dat onze potentiële klanten ons leren kennen en ons vertrouwen schenken. Om dit te bereiken moeten salesmensen op nieuwe manieren contact maken met prospects via hun eigen social media, waardevolle content maken en delen en uiteindelijk hun persoonlijke merk versterken.

Social selling is een uitvloeisel van het zijn van een Social Business.

Social selling is een uitvloeisel van het zijn van een Social Business. Bedrijven die ‘social’ zijn passen hun aanpak aan om nog meer de klant centraal te stellen. Inlevingsvermogen is daarbij een belangrijk ingrediënt voor succes. Begrijpen welke problemen de klant heeft en de klant daarbij adviseren. Maar ook betere interne samenwerking én samenwerking met partners en klanten zijn bij social business van belang. Want wanneer je via social tools en collega’s betere kennis hebt van prospects en klanten, dan kun je ze beter helpen. Veel bedrijven beginnen intern met het opzetten van een social business aanpak en versterken vervolgens die aanpak door bijvoorbeeld via een social business platform interne communicatie met extern te verbinden.

Infographic van een transparante social business houding.

(Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.)

Social transparency - Social Business - Magpipe Blog

Social media + content = een sterker persoonlijk merk

Om succesvol te zijn met social selling hebben salesmensen een sterker persoonlijk merk nodig. Ze moeten hun online profielen op LinkedIn en Twitter netjes op orde hebben en goede kennis delen. Daarvoor moeten bedrijven stoppen met overduidelijk commerciële content uit te zenden. Zoals Edwin Vlems het noemt: het gaat om de impliciete verkoop.

Salesmensen moeten daarnaast sterkere sociale contacten krijgen door prospects via social media beter te informeren en te adviseren. De vaardigheden die je hiervoor nodig hebt zijn niet onbereikbaar, maar vergen wel enige inzet. ‘No gain without (some) pain.’

Stappenplan voor social selling

  1. Breng je online identiteit op orde (profielen op LinkedIn, Twitter, Google+, Facebook). Je hoeft natuurlijk niet op alle social media te zitten, maar zorg dat de profielen die je wel hebt er representatief uitzien.
  2. Luister op social media naar de markt en vind belangrijke contactpersonen en influencers. En connect online met jouw al bestaande netwerk. (voor stap 1, 2 bekijk in deze blogpost de presentatie: Why you suck at social selling)
  3. Deel kennis met collega’s, partners, prospects en klanten en adviseer ze. Zend niet alleen promotie van het eigen bedrijf.
  4. Blijf werken aan jouw ‘social’ contacten. Net zoals bij échte relaties, vergen relaties op social media inzet. Wanneer je hiermee structureel aan de slag gaat zal dit zeker vruchten gaan afwerpen.

 


 

Weten hoe je social selling gebruikt binnen een social business?

 

By |2017-11-27T11:18:18+00:0015-05-2013|Uncategorized|0 Comments

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.