Project Description

Ministerie van Economische Zaken

Logo van Ministerie van Economische ZakenHet Ministerie van Economische Zaken houdt zich bezig met beleidsvorming in onder meer landbouw, energie, innovatie en de topsectoren waarop de Nederlandse economie drijft. Het ministerie is sinds 2005 gebruiker van het HowardsHome Nieuwsportaal. Ruim 1800 gebruikers bekijken dagelijks één of meer van de 100 nieuwsprofielen die zijn ingesteld voor hun dagelijkse informatievoorziening.

Greta van Bemmelen, Manager Informatiecentrum is samen met een team van 26 personen verantwoordelijk voor de interne informatievoorziening.

“Ons doel is om het omgevingsbewustzijn van beleidsmakers te vergroten door on- en offline nieuws bij elkaar te brengen en any place & any time beschikbaar te maken.”

Het ministerie gebruikt nu het nieuwsportaal, Finchline (HowardsHome Monitoring) en Parlementaire Informatie van HowardsHome om informatie die op nieuwssites, in gedrukte media en binnen social media is verschenen geïntegreerd met iedereen te delen. “Doordat we deze informatie op themaniveau en zo toegankelijk mogelijk aanbieden kan iedereen op de hoogte zijn van wat er speelt.” Elke dag verzendt HowardsHome ruim 1800 gepersonaliseerde nieuwsbrieven naar de abonnees binnen het ministerie.

Altijd op de hoogte

Het nieuwsportaal is beschikbaar vanuit het intranet voor alle medewerkers. Daarnaast hangen binnen het ministerie, onder andere in het nieuwscafé, schermen met daarop het nieuwsportaal. Door beschikbaarheid op onder andere de iPad en met de dagelijkse Nieuwsbrief kan iedereen altijd en overal op de hoogte blijven.

“Die permanente beschikbaarheid was voor ons erg belangrijk, mijn collega’s kunnen nu op het werk, thuis op de bank en zelfs in Abu Dhabi (voor de landbouwattaché) altijd en overal bij relevant nieuws.”

HowardsHome Nieuwsportaal van Ministerie van Economische Zaken

Daarnaast gebruikt het ministerie Finchline voor het monitoren van social media. Binnen het nieuwsportaal zijn daarnaast social media tabs ingericht die iedereen binnen de organisatie kan bekijken.

De Finchline social media tab binnen het Nieuwsportaal van Ministerie van Economische Zaken

De nieuwe NieuwsCloud visualiseert ook nog eens de belangrijkste thema’s in clusters.

Interactieve NieuwsCloud binnen het Nieuwsportaal van het Ministerie van Economische Zaken

Stimuleren van de politiek-economische sensitiviteit

Van alle ambtenaren binnen het ministerie, beleidsmakers en ambtelijke top in het bijzonder, wordt politiek-economische sensitiviteit verwacht. Dit betekent weten wat er speelt dat relevant is voor EZ, met verdieping op eigen beleidsterreinen. Daarnaast worden ad-hoc onderwerpen ingericht op meer specifieke actuele onderwerpen. “In Groningen is veel te doen over de effecten van het winnen van gas. Mijn collega’s moeten weten wat de berichtgeving in de media is en hoe het publiek reageert op uitspraken en beslissingen.”

De afdeling van Greta zorgt ervoor dat de juiste informatie toegankelijk is maar verzorgt ook analyses. De primaire informatie kunnen beleidsmedewerkers zelf uit het nieuwsportaal of uit de dagelijkse nieuwsbrieven en rapportages van Finchline krijgen. Aanvullend voert de afdeling Informatiecentrum analyses uit. “Met een stakeholderanalyse brengen we op verzoek van collega’s in kaart welke organisaties en stakeholders rondom een bepaald onderwerp relevant zijn.”

Beheer efficiënt geregeld

EZ onderhoudt voor de organisatie circa 120 profielen die ieder zeer specifieke berichtgeving bevatten. Domeinteams georganiseerd rondom de 5 directoraten monitoren de berichten voor de hele organisatie. De berichten die HowardsHome geautomatiseerd levert worden door deze teams beoordeeld op relevantie en gemarkeerd voor publicatie in het nieuwsportaal. Berichten die voor de iedereen belangrijk zijn komen terecht op de homepage en in een streamer/tickertape. “Door dit organisatorisch in domeinen in te richten en door de medewerkers die de analyses maken zelf berichten te laten selecteren zijn ze direct goed op de hoogte.”

Keuze voor HowardsHome

“Wij stellen zoveel eisen aan onze nieuwsvoorziening dat we eigenlijk altijd in bèta zijn.” Sinds het begin van de samenwerking in 2005 heeft HowardsHome bewezen creatief mee te kunnen denken. We stellen het enorm op prijs dat er doelmatig wordt gewerkt en dat de lijnen kort zijn, van support tot directie. We kunnen ook heel erg veel zelf instellen, een nieuw zoekprofiel hebben we binnen 15 minuten geregeld.

Voor de toekomst ziet Greta opname van meer media, op nog innovatievere manieren kunnen zoeken en de distributie van de informatie op alle devices die collega-ambtenaren gebruiken. HowardsHome denkt hierin mee en levert de creatieve kracht om al onze wensen mogelijk te maken!